Cosmin Ghita: “Un mix energetic echilibrat dincolo de orizontul anilor 2025 nu se poate fara proiectul Unitatilor 3 si 4”

17 Jan

Cosmin Ghita: “Un mix energetic echilibrat dincolo de orizontul anilor 2025 nu se poate fara proiectul Unitatilor 3 si 4”

Are Romania nevoie de energie nucleara?

Energia nucleara trebuie si va fi o mare parte a soluției decarbonizarii in Romania. Obiectiv, faptic, un mix energetic structurat in asa fel incat sa raspunda tintelor de decarbonizare si obiectivelor strategice asumate de Romania trebuie sa includa energia nucleara. Sursele regenerabile au in mod evident rolul lor in acest mix, dar realitatea, verificata de altfel in diferite contexte relativ recent, spune ca mix-ul energetic are nevoie pe termen lung de o sursa stabila, care la randu-i sa confere stabilitate si siguranta sistemului energetic, extrem de putin dependenta de factorul climatic, iar acea sursa este una singura: energia nucleara. In eco-paradigma energetica, energia nucleara este mai mult decat un raspuns, este o necesitate. Este suficient sa ne uitam cu atentie la programele nucleare pe termen lung, orizont de timp anii 2050, ca sa observam ca multe state UE isi directioneaza intentiile si investitiile in acest sens. Motivele care sprijina aceste decizii sunt in primul rand de ordin strategic, apoi, in mod firesc, economic, social, asociate cu dezvoltarea industriilor orizontale. Romania are un mare avans la acest capitol, detinem know-how, nu incepem investitia de la zero, Proiectul Unitatilor 3 si 4 fiind unul brown field, avem expertiza in operare, producere de combustibil. Prin dublarea capacitatii actuale, adica constructia Unitatilor 3 si 4, dupa nivelul anului 2025, energia nucleara va acoperi anumite capacitati care vor fi scoase din uz. Asadar, raspunde inca unei necesitati concrete, aditional atingerii tintelor de mediu. As spune chiar ca pe termen mediu si lung, energia nucleara va deveni un garant al stabilitatii si sigurantei sistemului energetic, cu indeplinire simultana a cerintelor de mediu, sistem si populatie. Nu este putin de la o singura sursa.

 Care sunt prioritatile pentru SNN, respectiv prioritatile mandatului dvs.

Simplu spus: ai un mandat la un producator nuclear, atunci, implicit, prioritatea absoluta este securitatea nucleara, adica mentinerea si imbunatatirea acelui cumul de functii, procese si investitii care determina nivelul de securitate nucleara. International suntem printre foarte putinii producatori cotati cu excelenta nucleara, asadar avem o motivatie puternica in a ramane in topul celor mai performante centrale nucleare. Apoi, rezumat sintetic: investitiile! Cred ca daca avem nevoie de ceva la nivel national, acestea sunt investitiile, adica baza oricarei dezvoltari, fie ca vorbim de nivel micro, fie macro. Odata proiecte majore de investitii si in al doilea rand, investitii in resursa umana. In ceea ce priveste proiectele, retehnologizarea Unitatii 1, proiect gestionat integral de SNN, cu o prima etapa in plin proces de derulare, identificarea strategiei optime de asigurare a necesarului de materie prima pentru realizarea fasciculelor de combustibil, respectiv operare si diversificare ca modalitate de valoare adaugata: dezvoltare si venituri suplimentare. In ceea ce priveste, investitia in resurse umane, un program de burse incepand cu anul 2018 pentru studentii Universitatii Politehnice Bucuresti, in asa fel incat sa initiem un program riguros, stabil, continuu de crestere si identificare a competentelor pe termen lung de care un producator nuclear are nevoie.

Ce se poate face si ati reusit intr-un mandat provizoriu? Va doriti sa candidati la șefia SNN pentru un mandat complet, de 4 ani? 

Timpul are valoarea pe care i-o dau actiunile tale. Se pot face lucruri chiar si in trei luni de mandat: demararea proiectului retehnologizarii Unitatii 1 prin accelerarea procesului de aprobare in AGA, apoi organizare interna, concretizata prin infiintarea unei directii de retehnologizare, derularea activitatilor aferente primei faze aprobate in AGA, demararea proiectului de acordare de burse, asadar strategie de resurse umane pentru ca aceasta trebuie adaptata nevoilor pe termen lung ale companiei, coroborat cu proiecte interne de consolidare si integrare organizationala, adevarat in faza incipienta, dar gandite aplicat pe necesitatile companiei. La acestea se adauga o updatare a strategiei de vanzari in asa fel incat sa avem un grad de eficienta mai mare in vanzari, implicit rezultate financiare mai bune redirectionate catre investiiile majore ale SNN si actionari, la care se adauga o pozitionare cat mai buna pe o piata complet liberalizata de la anul. In acelasi timp, ne dorim sa avem prezenta si pe Piata Contractelor pentru Serviciul Universal (PCSU), platforma care se adreseaza furnizorilor de ultima  instanta, cu un posibil impact benefic asupra consumatorului final, in acelasi context al liberalizarii totale a pietei de energie. In plus, am reconcretizat abordarea fata de asigurarea cu materie prima in sensul identificarii unor scenarii de asigurare a acesteia, cu dublu impact SNN/CNU, scenariile rezultate fiind prezentate si, in ultima instanta, aprobate de actionari. Este necesar ca SNN sa-si asigure materia prima pe termen lung, masura asiguratorie perfect corelata cu specificul industriei, dar sa raspundem si interesului major de a mentine lantul integrat de combustibil. De asemenea, am reusit sa asiguram serviciile de paza si protectie la CNE Cernavoda cu Jandarmeria Romana, ceea ce inseamna certitudinea unui serviciu complet, militarizat. Vorbim de un obiectiv strategic care are nevoie de cele mai bune si serioase servicii de paza si protectie care in mod evident pot fi asigurate total doar de o institutie profesionista in acest sens. Vreau o companie puternica, pregatita pentru diferite contexte externe, solida in interior, cu aceeasi densitate de experti si rezultate in operare, productie! Pentru toate acestea este nevoie de implicare si actiune. Dinamica rezultatului este dinamica actiunii. Da, voi candida pentru un mandat de 4 ani pentru ca imi doresc o continuitate a demersurilor SNN initiate deja. Contrar unor opinii, tocmai varsta este cea care impinge spre obtinerea de rezultate concrete cu impact benefic cel putin pe termen mediu. Personal, imi place sa evaluez intentia si rezultatul, mai putin individul.

Stiu ca Nuclearelectrica a mai comunicat pe acest aspect, dar mai spuneti-ne care este diferenta intre opriri ale centralalelor de la Cernavodă…

Fiecare unitate operationala a SNN intra in programul de oprire planificata o data la doi ani. In general, aceste opriri au o durata aproximativa de 30 de zile, perioada in care se verifica sisteme, se asigura mentenanta. Pe de alta, parte, SNN isi bugeteaza anual un numar de ore de opriri, aditional celor planificate, care sunt firesti si pentru industria nucleara, asa cum sunt pentru oricare alta industrie. Numarul orelor unor astfel de opriri este mult sub limita industriei la nivel international. Aceste opriri pot fi controlate, adica stim ca reactorul va fi desincronizat de la SEN intr-o data stabilita de specialistii CNE Cernavoda si comunicat ca atare. Astfel de opriri au in vedere lucrari de verificare si eventuale remedieri si/sau lucrari de remediere. Acestea sunt comunicate anterior, intai pentru ca asa este firesc, si al doilea rand pentru ca SNN are obligatii de piata, de energie, piata de capital. O alta categorie este cea a oprilor necontrolate, atunci cand sistemele reactorului declanseaza automat, pe baza unor setari ale sistemului, in baza unor parametri de securitate nucleara, iar acesta se decontecteaza de la SEN. Pe acestea, SNN le poate anunta doar post-desincronizare de la SEN. Daca o sa va uitati in istoricul comunicatelor SNN, veti observa ambele tipuri de opriri, explicate in consecinta. Adaug, cu accent pe acest aspect, ca aceste opriri nu au niciun fel de risc de securitate nucleara.

După mai bine de 2 luni la șefia SNN, ce ați schimba în organizarea și activitatea companiei?

Cred ca schimbarea de dragul schimbarii, in sensul anularii a ceea ce s-a realizat anterior, este o abordare nociva. Sa construiesti pe ceea ce ai gasit este cu adevar benefic pentru orice companie pentru ca nu produci schimbari radicale, bruste de procese si activitati care sa afecteze implicarea oamenilor si rezultatul muncii lor. Si atunci, asta fac: construiesc pe o baza existenta in sensul capacitarii companiei de a face fata diverselor provocari, interne si externe. Consider ca un actor angrenat in context international cum este Nuclearelectrica are nevoie de consolidare interna in sensul integrarii tuturor proceselor. In ceea ce priveste activitatea, producerea de energie nucleara se va realiza la aceleasi standarde de securitate nucleara. In prezent, este o perioada complexa pentru SNN, cu proiecte majore in derulare simultan, cu o atentie marita pentru graficul de timp si bugete. Imi doresc sa le respectam si pentru asta lucram concertat atat la nivel operational, cat si la nivel organizational. Pentru mine, o prioritate este mentinerea echilibrului intre securitate nucleara, nucleul tuturor proceselor din SNN, si profitabilitate, in asa fel incat sa ne putem realiza toate investiile necesare, mentenanta completa si la timp, abordarile pro-active pe diferite sectoare de activitate, specifice nuclearului. SNN trebuie sa aiba o pozitionare corecta, transparenta fata de toti stakeholderii sai, iar ca acest lucru sa se intample in interior este nevoie sa actionam ca atare, echilibrul intre procesele majore fiind cheia. La nivel intern, organizatia si cultura organizationala trebuie sa reflecte aceste principii si abordari, de aceea ma concentrez si pe acest aspect, pe identificarea unor posibile gap-uri si implementare, post-analiza, a unor solutii, pe care colegii mei sa le inteleaga, sa le internalizeze si sa lucram impreuna pentru un scop comun. Imi doresc sa creez un echilibru intre cultura organizationala aferenta organizatiei per total si cultura de securitate nucleara specifica industriei nucleare, prin raportare la activitatea de baza, iar fiecare actiune a noastra sa fie raportata, gandita, implementata cu accent pe securitatea nucleara. Am sa va dau un exemplu in acest sens: la inceputul fiecarei sedinte a conducerii executive in SNN, avem ceea ce noi numim “safety moment”, momentul de securitate nucleara, in care eu si/sau unul dintre colegii mei prezinta un principiu al securitatii nucleare sau al culturii de securitate nucleara, descriere, rol, impact, exemple, pentru ca fiecare dintre noi, indiferent de specializare, sa-i inteleaga impactul asupra actiunilor sale si sa aplice principiul in consecinta. Era o practica curenta, eficienta, la una din companiile din Forbes Top 5, pe care am asimilat-o acolo, am preluat-o si considerat-o benefica pentru SNN.

De ce este importantă retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă pentru România? Ce costuri implică? De unde vor proveni banii? 

Pentru ca ofera Romaniei inca 30 de ani de operare in conditii de maxima securitate nucleara, 30 de ani de productie stabila, adica durata de viata a unui reactor nou construit, la mai putin de jumatate din costul unui reactor nuclear nou, intr-un context energetic si de politici energetice in care Romania are nevoie de aceasta contributie. Costul estimat pe baza comparatiei cu unitati nucleare internationale care au trecut deja printr-un proces de retehnologizare este de 1,5 miliarde Euro. Costul final, bazat pe analiza, va fi dat de Studiul de Fezabilitate, activitate inclusa in prima faza a retehnologizarii, si care va fi finalizat in anul 2021. Pentru finantare avem in vedere un mix de surse interne si surse contractate si atrase, capacitatea SNN de a contracta credite pentru acest proiect fiind una mare avand in vedere ca SNN isi va fi achitat aproape integral pana la nivelul anului 2024 creditele contractate pentru constructia si finalizarea Unitatii 2 CNE Cernavoda. In plus, putem valorifica optiunile pietei de capital, piata de obligatiuni din Romania incepe sa devina din ce in ce mai atractiva. Evident, ca responsabilitatea mea este sa analizez cu atentie aceste optiuni si sa le valorific ca atare. SNN actioneaza si gandeste ca o corporatie, nu cere, doar analizeaza si valorifica.

Cum decurge faza 1 a proiectului?

Se lucreaza constant. Faza I a retehnologizarii implica in primul rand activitatile de organizare a proiectului, iar in acest sens, asa cum va spuneam deja, am inceput sa operam modificarile organizationale si logistice necesare implementarii proiectului: Directie de retehnologizare, organigrama aferenta cu personal inalt calificat, urmand a creste numarul personalului de specialitate direct proportional cu avansarea proiectului. De asemenea, in faza 1 se  desfasoara si procesul de finalizare a documentatiilor suport  necesare pentru pregatirea Studiului de Fezabilitate (ultima activitate aferenta fazei I), inclusiv elaborarea si supunerea spre aprobare a acestuia de catre actionari,  in anul 2021. Tot in faza 1 vor fi incluse si activitatile necesare asigurarii functionarii Unitatii 1 pentru o perioada de 30 de ani, implicit extinderea numarului de ore de operare la putere nominala dincolo de cele 210.000 estimate prin proiectul initial. In acest context, avem deja in derulare un studiu cu firma CANDU Energy, in calitatea sa de Autoritate de proiectare, urmand sa fie finalizat raportul care va indica numarul de ore de functionare la putere nominala, suplimentare celor 210.000 ore estimate prin proiect, ce pot fi sustinute in conditii de exploatare la standarde de siguranta nucleara ridicate. De asemenea, si un plan de masuri si activitati necesare atingerii acestei tinte. Ulterior, este necesara discutarea acestui raport si obtinerea acordului de principiu al reglementatorului CNCAN.

Ati identificat strategia optima prin care Nuclearelectrica sa isi asigure un acces constant si la preţ convenabil la materia prima? Cum isi asigura in prezent SNN materia prima pentru combustibilul nuclear?  Aveti un plan pe termen lung? 

Lucram si in acest sens. Avem un studiu in derulare cu privire la acest aspect pentru ca avem nevoie de date concrete si scenarii solide de lucru anterior adoptarii unei solutii de catre actionari. Acest studiu are in vedere doua componente majore: prioritar, asigurarea necesarului de materie prima pentru SNN pentru operarea in conditii optime si complementar, identificarea unor solutii de mentinere a ciclului integrat de combustibil. SNN are nevoie de o solutie pe termen lung pentru ca aceste contracte pe durata scurta si cantitati reduse nu sunt o practica in industria nucleara, acestea fiind incheiate in acest mod pana la o potentiala redresare a CNU, iar programul nuclear romanesc are nevoie de mentinerea ciclului complet al combustibilului. Decizia, ca urmare a solutiilor identificate prin studiu, apartine actionarilor SNN. Noi venim doar cu propuneri fundamentate, reciproc avantajoase.

In ce punct sunt negocierile cu partenerii chinezi pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4? Ce se poate face in luna care a mai ramas pana la finele anului? Sunteti optimist in privinta acestui proiect?

Din punctul meu de vedere, raportat la necesitatile de sistem energetic pe termen lung, Proiectul Unitatilor 3 si 4 este garantia stabilitatii. Este un proiect cu impact benefic puternic asupra mix-ului energetic pe termen lung si asupra asigurarii componentei de stabilitate si siguranta in acest mix. Este un proiect mult accelerat in perioada recenta, cu runde active de negocieri asupra Acordului Investitorilor si Actului Constitutiv ale noii companii de proiect, ambele documente dand practic dimensiunea si robustetea proiectului, asadar ambele cu un impact major in dezvoltarea ulterioara a proiectului. Sunt optimist in privinta concretizarii acestui proiect, ambele parti implicate dorind realizarea acestui proiect si lucrand activ in acest sens. Sunt membru in Comisia de negociere si stiu ritmul sustinut, obiectiv si concret de lucru din ultima perioada. Din pacate, informatia este parte a unui proces de negociere in curs, este una cu caracter comercial si din motive evidente asociate dezvaluirii la acest moment a unor informatii cu caracter comercial, nu poate fi inca facuta publica. Este firesc sa protejam intetresele SNN si ale partenerului in acest proiect, in cadrul procesului de negociere. Stiu ca este un proiect initiat in anul 2008, reluat printr-o strategie de guvern in anul 2014, dupa iesirea din proiect a investitorilor initiali, insa in prezent, raportat la nevoile energetice ale Romaniei pe termen lung, este o prioritate  pentru statul roman si pentru SNN, asadar se fac toate eforturile pentru intrarea in etapa urmatoare, si anume infiintarea noii companii de proiect. Conchid ca un mix energetic echilibrat dincolo de orizontul anilor 2025 nu se poate fara Proiectul Unitatilor 3 si 4.

Contractele pentru diferenta, s-a anuntat ca se discuta la minister…ce se mai aude cu acest demers?

Ministerul Energiei va demara un studiu cu privire la contractele de diferenta, lucru anuntat public deja. Ceea ce pentru SNN si proiectul Unitatilor 3 si 4 nu poate fi decat benefic. Strategia lansata in anul 2014, de continuare a proiectului, prevede si posibila aplicare a contractului pentru diferenta ca mecanism financiar de sustinere de investitii majore, pe baza precendentului creat de Marea Britanie. Avantajul asociat contractului pentru diferenta este faptul ca acesta este bazat pe date de piata, incurajeaza competitia, elimina din problemele de piata, nu garanteaza profit, forteaza producatorul sa-si valorifice productia cat mai bine. Spre deosebire, de exemplu de certificatele verzi, mecanism unilateral de garantare de profit, la care se adauga, asa cum am vazut anii trecuti, crearea de distorsiuni de piata. Piata trebuie sa fie real competitiva pentru a permite producatorilor sa-si vanda optim productia si sa-si reinvesteasca profitul si daca, la momentul acesta, aplicarea contractului pentru diferenta poate contribui din acest punct de vedere, atunci rezolvam simultam si nevoia de investitii strategice, cum sunt reactoatrele 3 si 4, dar si probleme de piata. Partea si mai avantajoasa este ca se poate aplica si surselor regenerabile. Daca am ajuns in punctul in care daca vrem sa dezvoltam proiecte strategice avem nevoie de mecanisme suport, atunci sa fie unele inteligente, cu capacitate de corectare.

Nevoia de specialisti, cum sa ii tinem in tara? Cum atrageti experti si/sau tineri in echipa? Aveti o strategie pentru recrutarea personalului cheie? 

Daca vrem sa ii tinem in tara, sa lucreze pentru Romania si proiectele sale de investitii, e obligatoriu sa ii motivam. Cat se poate de mult. Din punct de vedere economic, este clar ca nu putem oferi salariile din Emirate sau China sau din orice alt stat dezvoltat care este implicat in proiecte nucleare noi, dar putem sa mai reducem din aceste diferente. In ceea ce priveste atragerea de tineri, avem programe de atragere a acestora, insa ne vom implica mult mai mult in mediul educational. Din 2018, vom implementa un program de burse in asa fel incat sa ne asiguram ca atragem tineri bine pregatiti, aplicat pe necesitatile noastre, pe care sa ii formam noi in continuare. Scopul este sa avem constant resursa umana inalt calificata si simultan sa formam o noua generatie de specialisti avand in vedere proiectele SNN: retehnologizarea si nevoia de personal pentru Unitatile 3 si 4.

Va multumesc.

Cititi mai multe pe https://www.investenergy.ro/cosmin-ghita-director-general-nuclearelectrica-un-mix-energetic-echilibrat-dincolo-de-orizontul-anilor-2025-nu-se-poate-fara-proiectul-unitatilor-3-si-4/

Comments are closed.

X