Finalizarea programului de oprire planificata a Unitatii 2 CNE Cernavoda

31 mai

Finalizarea programului de oprire planificata a Unitatii 2 CNE Cernavoda

Comunicat de presa

 

Bucuresti, 31 mai 2017

 

Societatea Nationala Nuclearelectrica S.A. (“SNN”) anunta ca lucrările aferente opririi planificate a Unitatii 2 CNE Cernavoda se vor finaliza in data de 02 iunie 2017, iar sincronizarea la Sistemul Energetic Naţional se va realiza in aceeasi zi.

Unitatea 2 a intrat în programul de oprire planificată în data de 6 mai 2017 în vederea efectuării lucrărilor de mentenanţă planificate, realizate o dată la doi ani pentru fiecare unitate.

In perioada opririi planificate, s-au  efectuat peste 10.000 de activitati din urmatoarele programe:

  • Programul de intretinere preventiva si corectiva;
  • Programul de inspectii;
  • Programul de testare pe perioada oprilor planificate, conform cerintelor Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare, care se poate efectua numai cu centrala oprita;
  • Programul de implementare a modificarilor de proiect pe anumite sisteme/ echipamente/ componente.

Toate obiectivele opririi planificate au fost realizate în condiţii de siguranţă pentru personalul centralei, public şi mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavodă.

Anterior intrarii in programul de oprire planificata, Unitatea 2 CNE Cernavoda a functionat continuu de la ultima oprire planificata din anul 2015, timp de 704 zile, ceea ce reprezinta o performanta in industria nucleara, performanta asociata profesionalismului personalului si calitatii programelor si proceselor centralei.

De asemenea, conform datelor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, Romania, prin cele doua unitati in operare de la CNE Cernavoda, ocupa primul loc dintr-un total de 454 unitati nucleare din 30 de tari (cu date raportate la AIEA) cu un factor de capacitate mediat pe ultimii 3 ani de 94% si primul loc dintr-un total de 566 unitati nucleare din 32 de tari (cu date raportate la AIEA) cu un factor de capacitate de la punerea in functiune pana la sfarsitul anului 2016 de 91,9%.

 

Daniela Lulache

Director General

Comments are closed.

X