Conferinta News.ro: Daniela Lulache: Suntem increzatori ca vom finaliza cu succes negocierile pentru reactoarele 3 si 4 pana in 20 decembrie

27 oct.

Conferinta News.ro: Daniela Lulache: Suntem increzatori ca vom finaliza cu succes negocierile pentru reactoarele 3 si 4 pana in 20 decembrie

Conducerea producătorului de energie Nuclearelectrica este încrezătoare că negocierile cu investitorii chinezi, pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, se vor încheia cu succes în termenul asumat, 20 decembrie, iar la începutul anului viitor va fi înfiinţată compania de proiect, a declarat marţi Daniela Lulache, directorul general al companiei de stat, în cadrul conferinţei ”INDUSTRIA ENERGETICĂ, DE LA STRATEGIA NAŢIONALĂ LA INVESTIŢIILE COMPANIILOR”, organizată de agenţia de presă News.ro.

”Suntem în continuare încrezători că, în termenul asumat, vom reuşi să finalizăm (negocierile, n.r.) şi la începutul anului viitor, cel mai târziu, să înfiinţăm compania de proiect”, a spus Lulache.

Directorul Nuclearelectrica susţine că este dificil de discutat despre investiţii de o asemenea anvergură în acest moment, din cauza conjuncturii din piaţa energiei.

”Nicio investiţie în nicio tehnologie – şi am proprietatea cuvintelor mele – nu este astăzi self-sustainable, nu se poate autofinanţa, nu poate fi rambursată în actualele condiţii de piaţă. Nici măcar Hidroelectrica, şi este cel mai ieftin producător de energie, dacă ar trebui să se apuce astăzi să construiască baraje, am dubii că ar putea să ramburseze această investiţie în actualele condiţii de piaţă”, a menţionat Lulache.

Ea a cerut o intervenţie rapidă din partea autorităţilor, dar nu sub forma unui sprijin, ci a asigurării unui cadru legal corect, care să susţină o competiţie reală.

Prezent la eveniment, Radu Dudău, coordonatorul Strategiei Energetice a României 2016-2030, a declarat că, potrivit calculelor Ministerului Energie, investiţia în proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi-ar recupera costurile, pe durata de viaţă a reactoarelor, la un preţ de 82 euro/MWh. Acesta este de peste două ori mai mult decât preţul din piaţă.

”Undeva la 82 de euro pe MWh este un break-even. (…) Dacă preţul ar fi prea mare, contractul de diferenţă se va transforma în subvenţie. Eu cred că este un element care trebuie negociat”, a precizat Dudău.

Daniela Lulache spune însă că preţul respectiv face obiectul unor negocieri cu investitorul interesat.

”Vizavi de preţul de 82 de euro pe MWh, cred că este important să ne aducem aminte ce înseamnă el. Nu ştiu care sunt datele de intrare ale celor care au ajuns la acest preţ. (…) Vom vedea în final care va fi acest preţ, el face obiectul unei negocieri cu investitorul”, a precizat Lulache.

Negocierile dintre statul român şi compania China General Nuclear Power Corporation privind construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă vor continua până la 20 decembrie, potrivit unei decizii aprobate pe 17 decembrie de Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor.

Documentul arată că dacă părţile nu ajung la niciun acord, pot abandona proiectul fără a plăti despăgubiri, însă este necesară o notificare scrisă către cealaltă parte în acest sens.

“Aprobarea continuării negocierilor asupra documentelor investiţiei în aceleaşi condiţii din memorandumul de înţelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea şi dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă (“MoU”), până la data de 20 decembrie 2016, cu aplicarea tuturor celorlalte prevederi ale MoU, inclusiv posibilitatea oricărei părţi de a înceta MoU fără nicio despăgubire printr – simplă notificare scrisă către cealaltă parte, în cazul în care nu s-a ajuns la un acord asupra documentelor investiţiei şi în măsură în care întârzierea nu a fost cauzată de respectiva parte”, potrivit documentului transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În noiembrie 2015, Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation au semnat un nemorandum de înţelegere pentru dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, proiect estimat la 6,5 miliarde euro.

Proiectul reactoarelor 3 şi 4 presupune construcţia a două noi reactoare de tip CANDU 6 pe platforma centralei nucleare de la Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de 700 MWh.

Conferinţa ”INDUSTRIA ENERGETICĂ, DE LA STRATEGIA NAŢIONALĂ LA INVESTIŢIILE COMPANIILOR”, a fost organizată de Agenţia de presă News.ro, cu sprijinul Ministerului Energiei şi al partenerilor Nuclearelectrica, OMV Petrom, Euro Insol şi Asociaţiei Române pentru Promovarea Eficienţei Energetice.

Sursa: www.news.ro

Comments are closed.

X