Precizari privind modul de calcul al remuneratiei administratorilor si directorilor Nuclearelectrica si incadrarea in BVC pe anul 2016

3 mart.

Precizari privind modul de calcul al remuneratiei administratorilor si directorilor Nuclearelectrica si incadrarea in BVC pe anul 2016

Completare la Nota privind fundamentarea proiectului de Buget de Venituri si Cheltuieli al S.N.”Nuclearelectrica” SA pe anul 2016

 

Sumele cumulate aferente indemnizatiilor fixe si variabile aferente administratorilor si directorilor (capitolul C) la care se adauga sumele aferente provizioanelor nete constituite pentru indemnizatiile variabile ale conducerii de la capitolul D sunt in cuantum de 3.305 mii lei in 2016 (bugetat) versus 3.321 mii lei (realizat) in 2015 (cca 0,5% reducere).

Astfel, in cadrul cap. C sunt incluse cheltuielile efective iar in cap. D sunt incluse provizioanele aferente (cheltuieli/venituri din reluare dupa caz) aferente obligatiilor in legatura cu contractele de mandat (componentele variabile). Componentele variabile ale remuneratiei se deconteaza numai dupa aprobarea rapoartelor directorilor/ administratorilor dupa caz functie de indeplinirea indicatorilor si criteriilor de performanta, astfel incat exista diferente temporale intre indeplinirea indicatorilor, aprobare si decontare.

 

Cheltuieli aferente contractului de mandat si altor organe de conducere si control, comisii si comitete (Capitolul C4)

1. Contracte de administratie incheiate cu administratorii

Contractele de administratie incheiate intre administratori si societate prevad ca administratorul beneficiaza de o indemnizatie fixa lunară bruta pentru executarea mandatului incredintat, dar nu mai mult de media pe ultimele 12 luni a castigului salarial mediu brut lunar din ramura in care işi desfăşoară activitatea societatea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Prin hotararea AGOA nr. 1/29.04.2015 indemnizatia fixa bruta lunara a fost redusa de la 4.028 lei la 4.023 lei.

Componenta variabila a remuneratiei membrilor Consiliului de Administratie a ramas neschimbata fiind cea prevazuta in forma contractului de administratie aprobata prin hotărârea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor societăţii nr. 19 din data de 24.07.2013.

Administratorii beneficieaza de o indemnizatie fixa lunara bruta si de o componenta variabila determinata in functie de atingerea obiectivelor, respectiv indeplinirea nivelului tinta al indicatorilor de performanta aprobati prin Planul de administrare si are in componenta 2 subcomponente.

Valoarea transei trimestriale a primei subcomponente a componentei variabile este egala cu suma castigurilor salariale medii brute lunare din ramura in care isi desfasoara activitatea societatea, comunicate de Institutul National de Statistica aferente perioadei respective.

A doua subcomponenta se stabileste la un nivel de 0,4 % din suma reprezentand diferenta dintre profitul net efectiv realizat si profitul net estimat pentru fiecare exercitiu financiar, dar nu mai mult de valoarea indemnizatiei fixe anuale.

Conform contractelor de mandat, componenta 2 a indemnizatiei variabile se limiteaza la valoarea indemnizatiei fixa efectiva acordata.

Modul de calcul al componentelor variabile ale remuneratiei administratorilor a ramas neschimbat.

Pentru anul 2016 au fost prevazute indemnizatiile fixe si variabile pentru membrii consiliului de administratie in suma de 867 mii lei.

Suma bugetata aferenta membrilor Consilului de Administratie fata de preliminatul anului 2015 (rd. 108) se datoreaza in principal faptului ca incepand cu luna mai 2015 un nou membru al Consiliului de Administratie a participat in comitete consultative.

Astfel, suma prevazuta la rd. 109 din anexa 2 (componenta fixa a remuneratiei administratorilor) in cuantum de 290 mii lei este mai mare decat suma prevazuta in BVC 2015 (287 mii lei) deoarece indemnizatia fixa aprobata in BVC 2015 a tinut cont de participarea efectiva in comitetele consultative constituite la nivelul consiliului de administratie (BVC 2015 aprobat prin HG include veniturile si cheltuielile realizate in primul trimestru al anului); de asemenea, indemnizatia fixa a administratorilor a fost redusa de la nivelul lunar de 4.028 lei la 4.023 lei lunar prin hotarare AGA.

Suma prevazuta la rd. 110 din anexa 2 (componenta variabila a remuneratiei administratorilor) in cuantum de 577 mii lei, este mai mare decat suma prevazuta in BVC 2015 (552 mii lei) deoarece indemnizatia variabila aprobata in BVC 2015 a tinut cont de castigul mediu brut pe ramura efectiv inregistrat in trimestrul I 2015 precum si de faptul ca numarul de membri remunerati ai Consiliului de Administratie a crescut de la 5 la 6 incepand cu luna noiembrie 2014, fapt ce a influentat indemnizatia variabila acordata in trimestrul I 2015 aferenta trimestrului IV 2014 (BVC 2015 aprobat prin HG include veniturile si cheltuielile efectiv realizate in primul trimestru al anului); administratorii remunerati sunt doar administratorii neexecutivi.

  2. Contracte de mandat incheiate cu directorii

 

Societatea a incheiat 3 contracte de mandat pe o perioada de 4 ani pentru directori, incepand cu data de 30.04.2013 in cazul Directorului General si Directorului sucursalei CNE Cernavoda, respectiv incepand cu data de 01.02.2014 in cazul Directorului Financiar. Indemnizatiile directorilor cu contracte de mandat au ramas nemodificate de la semnarea contractelor.

In cadrul acestui capitol au fost prevazute si indemnizatiile fixe si variabile pentru 6 administratori neexecutivi, membri in Consiliul de Administratie al societatii, conform prevederilor contractelor de administratie.

Directorii cu contract de mandat beneficieaza de o indemnizatie fixa lunara bruta si de o componenta variabila determinata in functie de atingerea obiectivelor, respectiv indeplinirea nivelului tinta al indicatorilor de performanta aprobati prin Planul de management si are in componenta 2 subcomponente.

Valoarea transei trimestriale a primei subcomponente a componentei variabile este egala cu trei indemnizatii fixe lunare brute, asfel incat valoarea totala anuala a primei subcomponente este de 12 indemnizatii fixe lunare brute.

A doua subcomponenta se stabileste la un nivel de 0,4 % din suma reprezentand diferenta dintre profitul net efectiv realizat si profitul net estimat pentru fiecare exercitiu financiar, dar nu mai mult de 12 indemnizatii fixe lunare brute. Prima transa a acestei subcomponente se acorda pana la data de 31 august a fiecarui exercitiu financiar si reprezinta 0,4% din suma reprezentand diferenta dintre profitul net efectiv realizat si profitul net estimat aferent semestrului I, dar nu mai mult de 6 indemnizatii fixe lunare brute, iar cea de-a doua transa se achita in termen de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare anuale pentru exercitiul financiar in cauza si se va achita pe baza calculatiei anuale a celei de-a doua subcomponente variabile din care se va deduce valoarea primei transe achitate.

Modul de calcul al componentelor variabile ale remuneratiei directorilor a ramas neschimbat.

Pentru anul 2016 au fost prevazute indemnizatiile fixe si variabile pentru directorii cu contracte de mandat in suma de 2.806 mii lei.

Suma prevazuta a cheltuielilor aferente contractelor de mandat pentru directori (rd. 105) fata de nivelul preliminat al anului 2015 se datoreaza faptului ca in anul 2015 s-a acordat suma de 11.609 lei reprezentand 0,4 % din diferenta intre profitul net realizat si profitul net estimat la 6 luni pentru fiecare din cei trei directori, iar in anul 2016 se va acorda, conform prevederilor art. 15 din contractele de mandat, diferenta pana la 12 indemnizatii fixe lunare brute, care reprezinta limita maxima.

Suma prevazuta la rd. 107 din anexa 2 (componenta variabila aferenta directorilor cu contract de mandat) in cuantum de 1.994 mii lei, este mai mare decat suma prevazuta in BVC 2015 (1.623 mii lei) deoarece suma bugetata pentru anul 2016 include diferenta de 371 mii dintre nivelul bugetat si cel realizat in anul precedent, suma ce se va acorda conform prevederilor din contractele de mandat dupa aprobarea situatiilor financiare anuale cu respectarea nivelului tintei anuale a indicatorilor de performanta.

Alte cheltuieli de exploatare (Capitolul D), cuprind suma de 971 mii lei reprezentand indemnizatiile variabile aferente anului 2016 ce vor fi acordate directorilor cu contract de mandat si membrilor Consiliului de Administratie al S.N. Nuclearelectrica S.A. in anul 2017, functie de realizarea indicatorilor si criteriilor de performanta. De asemenea, pozitia Venituri din alte provizioane include provizioane cu contractele de mandat reluate pe venituri la momentul acordarii in suma de 1.339 mii lei.

 

Comments are closed.

X