Vizita World Association of Nuclear Operators

13 iun.

Vizita World Association of Nuclear Operators

In perioada 12-13 iunie 2014, o delegatie de nivel inalt a Asociatiei Mondiale a Operatorilor din Nuclear (WANO), condusa de presedintele WANO, Jacques Regaldo, a vizitat Romania pentru discutii cu management-ul Nuclearelectrica si pentru efectuarea unei vizite tehnice a centralei nuclearoelectrice de la Cernavoda.

Scopul acestei vizite a Presedintelui WANO este dezvoltarea continua a relatiilor cu operatorii de centrale nucleare, in vederea imbunatatirii continue a securitatii nucleare, proceselor operationale si a strategiilor de management.

“WANO promoveaza si coordoneaza reevaluarile periodice de securitate nucleara a tuturor centralelor nucleare din lume, prin sprijin reciproc si schimb de informatii pe baza experientei in operare la nivel global si a bunelor practici. Principala noastra misiune este maximizarea securitatii si a fiabilitatii centralelor nucleare. Vizita mea in Romania are ca scop intarirea relatiilor cu operatorul pe baza schimbului de informatii cu privire la securitatea nucleara. Centrala nucleara de la Cernavoda a fost dintotdeauna un membru activ al WANO, cu rezultate foarte bune in ceea ce priveste securitatea nucleara, implementarea culturii de securitate si indicatorii de performanta” – Jacques Regaldo, Presedintele WANO.

In prezent, WANO este singura organizatie la nivel global care reprezinta toti operatorii de centrale nucleare.

In rolul sau de a aduce impreuna toti operatorii de centrale nucleare pentru a atinge cele mai inalte standarde de securitate nucleara, WANO efectueaza misiuni tehnice, evaluari ale indicatorilor de performanta, schimburi de experienta si ofera indrumari si bune practici prin misiuni de evaluare la nivel corporatist, ale centralelor si follow-up la acestea, pentru toti membrii sai.

Nuclearelectrica, prin centrala de la Cernavoda, este membru al centrului WANO Atlanta inca din anul 1991, fiind activ implicata in misiunile de evaluare ale asociatiei. Cea mai recenta misiune WANO la centrala de la Cernavoda a avut loc in anul 2013.

Avand in vedere ca prioritatile WANO sunt securitatea nucleara si excelenta in operare, conducerea WANO urmareste consolidarea relatiilor si evaluarea standardelor de securitate nucleara pentru a atinge nivelul din ce in ce mai ridicat al cerintelor de securitate nucleara.

“Vizita Presedintelui WANO, Jacques Regaldo, reprezinta o oportunitate extraordinara pentru a evalua diferitele experiente de operare, pentru a compara si pentru a adopta cele mai bune practici. Prioritatea Nuclearelectrica este securitatea nucleara. Evaluam in mod constant propriile standarde si rezultate de securitate nucleara raportandu-ne la cele mai bune practici la nivel global. Ne concentram activitatile si procesele pe imbunatatirea constanta a performantelor in operare, mentenanta si inginerie. Data fiind apartenenta indelugata la WANO, Nuclearelectrica a invatat in timp ca dezvoltarea continua in operare si pregatirea personalului sunt componente cheie pentru a atinge cele mai inalte standarde de securitate nucleara. Vrem sa ramanem unul dintre cei mai buni operatori de centrale nucleare la nivel global – Daniela Lulache, CEO, Nuclearelectrica.

Comments are closed.

X