Securitate nucleara

Media2

Mentinerea permanenata a unui inalt nivel de securitate nucleara in toate fazele de realizare si exploatare a obiectivelor si instalatiilor nucleare este de o importanta vitala si constituie prima prioritate pentru Societatea Nationala “Nuclearelectrica” SA.

Gradul inalt de securitate nucleara este asigurat de modul in care obiectivele si instalatiile nucleare sunt proiectate, construite, puse in functiune si exploatate.

Documentul cuprinzand Politica de securitate nucleara elaborat in cadrul Societatii Nationale “Nuclearelectrica” SA si aprobat de Autoritatea de reglementare in domeniul nuclear din Romania, garanteaza performante deosebite in toate activitatile importante pentru asigurarea securitatii nucleare, in toate fazele de realizare si exploatare a obiectivelor si instalatiilor nucleare.

Acest document confirma si intareste faptul ca securitatea nucleara are prioritate maxima, fata de cerintele legate de productie sau de termenele planificate in realizarea activitatilor de investitii.

Securitatea nucleara ca domeniu este un ansamblu de masuri tehnice si organizatorice destinate sa:

– Asigure functionarea instalatiilor nucleare in conditii de siguranta;

– Sa previna si sa limiteze deteriorarea acestora;

– Sa asigure protectia personalului, populatiei si a mediului inconjurator impotriva iradierii sau contaminarii radioactive

Pe aceste deziderate se bazeaza si filozofia de securitate nucleară a centralelor de tip CANDU6 . Aceasta filozofie are la baza trei principii fundamentale si anume:

Principiul Protecţiei-în-Adâncime, care consta in atingerea unui nivel ridicat al performanţelor tehnice şi de securitate nucleară, prin prevederea unor bariere fizice multiple în calea eliberărilor de radioactivitate spre mediu (matricea combustibilului nuclear; teaca elementului combustibil; incinta sub presiune a circuitului primar; sistemul anvelopei; zona de excludere).

Principiul ALARA, ale cărui obiective trebuie să asigure protecţia personalului de exploatare, a populaţiei şi mediului înconjurător, prin stabilirea şi menţinerea unei protecţii adecvate împotriva riscurilor radiologice.

Principiul Grupării şi Separării, Gruparea sistemelor cu funcţii de securitate în două grupuri a fost adoptată în proiectul centralei cu scopul de a prevede protecţia CNE împotriva unor evenimente de cauză comună care ar produce distrugeri pe zone întinse din centrală, în acelaşi moment de timp.

Aplicarea cu consecventa a principiilor cuprinse in acest document au asigurat si asigura furnizarea de energie electrica in conditii foarte bune si un grad ridicat, la nivelul standardelor international, al securitatii nucleare la CNE Cernavoda.

 

Declaratie privind angajamentul referitor la asigurarea Securitatii Nucleare in cadrul Societatii Nationale Nuclearelectrica SA

X