Planuri de urgenta

“O centrala nuclearo-electrica ce produce electricitate nu va exploda ca o bomba atomica, deoarece stiintific si tehnic acest lucru este imposibil. Legatura dintre un reactor nuclear si o bomba atomica este cam aceeasi ca aceea dintre un motor de automobil alimentat cu benzina si un cocteil Molotov.”

Bruno Comby

Cu toate masurile de precautie luate in proiectarea si operarea unei centrale nucleare ramane posibilitatea aparitiei unor deficiente sau a unor conditii care sa conduca la crearea unor situatii de urgenta. Pot avea loc astfel eliberari semnificative de material radioactiv sau expuneri ale lucratorilor sau populatiei ca urmare a unor incidente in operarea centralei sau in timpul transportului de materiale radioactive.

Accidentele de la Cernobil si Fukushima Dai-ichi (Japonia) au dat nastere unui curent de neincredere si ingrijorare fata de centralele nucleare. De aceea incercam sa informam populatia cat mai corect in ceea ce priveste securitatea centralelor nucleare de tip CANDU. Ne dorim ca atitudinea populatiei sa fie mai curand una de interes si de incredere decat de ingrijorare sau teama fata de centrala nucleara de la Cernavoda.

In urma accidentului nuclear produs in Japonia pe 11 martie 2011, Comisia Europeana a solicitat reevaluarea marginilor de securitate nucleara la centralele nuclearoelectrice din Uniunea Europeana. Gradul de securitate nucleara trebuie reevaluat prin aplicarea unui “test de stres”, care va indica modul in care s-ar comporta centralele nucleare in situatii extreme. In acest sens, se au in vedere evenimente cum ar fi aparitia unui seism sau inundatii care depasesc bazele de proiectare, inclusiv pierderea totală a alimentarii cu energie electrica si a sursei finale de racire. Aceste evenimente sunt analizate atat pentru reactoarele nucleare, cat si pentru instalatiile de stocare a combustibilului uzat. Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) a solicitat conducerii Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavoda (CNE Cernavoda), la cererea Comisiei Europene, sa reevalueze gradul de securitate al celor doua unitati de la Cernavoda. Drept urmare, impreuna cu proiectantii centralei de la Cernavoda respectiv firmele CANDU Energy (fosta Atomic Energy of Canada Limited) si ANSALDO Italia, CNE Cernavoda a elaborat un raport de reevaluare a marginilor de securitate nucleara, raport ce a fost transmis la CNCAN.

Evaluarea detaliata efectuata a dovedit ca ambele unitati ale CNE Cernavoda indeplinesc cerintele de securitate nucleara stabilite prin proiect si au suficiente margini de proiectare care pot acomoda cutremure si inundatii severe, pierderi totale ale alimentarii cu energie electrica si pierderi ale apei de racire. De asemenea, au fost identificate si procedurate modalitati noi de raspuns la accidente severe si modificari care sa limiteze consecintele in cazul unor accidente severe care conduc la topirea zonei active. Aceste modificari vor fi implementate in functie de prioritatea stabilita de catre o echipa de specialisti numita in acest scop.

In concluzie, raportul releva faptul ca la CNE Cernavoda NU ESTE POSIBIL un eveniment nuclear similar celui de la centrala nucleara de la Fukushima Dai-ichi, Japonia.

Pana in prezent, centralele nucleare de tip CANDU nu au fost confruntate cu evenimente sau accidente care sa ameninte sanatatea si siguranta oamenilor. Cu toate ca aceste riscuri sunt minimizate prin faptul ca centrala este echipata cu sisteme de securitate proiectate sa previna si sa faca fata unor asemenea evenimente, pentru protectia populatiei si mediului au fost prevazute si pregatite o serie de masuri suplimentare.

Printre ele se pot mentiona planificarea si pregatirea pentru situatii de urgenta, prevazuta de legislatia nationala in domeniu ca cerinta obligatorie pentru acordarea autorizatiei de exploatare a centralei nucleare. La CNE Cernavoda, pregatirea pentru situatii de urgenta este verificata si imbunatatita printr-un program complex de exercitii de urgenta.

Aceste exercitii se desfasoara trimestrial, cu fiecare echipa de tura de exploatare, anual, cu fiecare echipa de conducere si suport la urgenta si cu tot personalul de pe amplasament si odata la 3-4 ani exercitiile generale de urgenta, in care sunt implicate autoritatile publice cu responsabilitati in domeniu si populatia din zona ce se invecineaza cu CNE Cernavoda.

In luna septembrie 2015 a fost pusa in functiune in Campusul CNE Cernavoda o Zona de Admitere la Lucru in caz de Accident Sever (ZALAS). Aceasta este dedicata personalului de interventie pentru situatia in care, din motive radiologice, trebuie sa paraseasca unitatea afectata. Rolul ZALAS este de a permite pregatirea echipei de interventie si sa permita revenirea periodica pe amplasament pentru efectuarea activitatilor necesare pentru indeplinirea responsabilitatilor specifice asigurarii functiilor de securitate si a intrarilor de urgenta cu scopul de a micsora consecintele evenimentului (ex.: implementare “Enabling Instructions” in caz de accident sever).

La data de 21 decembrie 2015, s-a desfășurat un exercitiu de transfer al conducerii situației de urgență din Centrul de Control al Urgenței de pe Amplasament (CCUA) la Centrul de Control al Urgenței din Afara Amplasamentului (CCUAA), situat în orașul Constanța. Obiectivul principal al exercițiului a fost testarea conformității amenajărilor, mijloacelor și procedurilor de urgență pentru gestionarea unui eveniment radiologic, care necesită transferul conducerii situației de urgență din CCUA la CCUAA. La finalul exercitiului au fost identificate câteva acțiuni de îmbunătățire, dar concluzia generală din cadrul ședinței de analiză a exercițiului a fost aceea că CCUAA POATE FI DECLARAT OPERAȚIONAL.

Pentru informarea si pregatirea populatiei au fost distribuite gratuit brosuri cu informatii privind modul de actiune in situatii de urgenta.

AXIOPOLIS ‘95, SAFE POWER ‘96, PHOENIX ‘97, DOBROGEA ‘98, DUNAREA ‘99, MILLENIUM ‘00, AXIOPOLIS ‘01, EURO ’02, CHALLENGE ’03, EUXIN ’04, CONVEX-3 ’05, START ’06, EUROPA ’07, OLIMPIA ’08, AXIOPOLIS ’09, FAURAR ’10, GERAR ’11, BRUMAR ’12, SATURN ’13, MERCUR ’14 si AXIOPOLIS ’15 sunt exercitiile anuale/generale care au fost desfasurate la CNE Cernavoda incepand cu anul 1995. Acestea au permis testarea planurilor de urgenta si identificarea actiunilor corective pentru imbunatatirea planurilor si procedurilor de urgenta.

X