Currently set to Index
Currently set to Follow

Impactul CNE asupra mediului

Programul de monitorizare a radioactivitatii mediului inconjurator la CNE Cernavoda

Centrala nucleara de la Cernavoda a dezvoltat inca de la inceputul anilor ’80, studii socio-demografice si a implementat programe de monitorizare a radioactivitatii mediului.

Alegerea amplasamentului centralei nuclearoelectrice s-a facut in acord cu specificatiile Normelor Republicane de Securitate Nucleara, care prevad atat factorii ce trebuie luati in considerare in stabilirea amplasamentului din punctul de vedere al securitatii nucleare, cat si criteriile demografice privind zonele de excludere si de populatie redusa.

Factorii care au fost luati in considerare includ, pe de o parte, caracteristicile fizice ale amplasamentului (seismologice, geologice, meteorologice si hidrologice), caracteristicile socio-demografice si de utilizare a terenului si pe de alta parte, caracteristicile de proiect ale reactorului si modul de exploatare propus (utilizarea si nivelul maxim de putere propus, natura si inventarul de radioactivitate, normele si standardele tehnice aplicate la proiectul reactorului, caracteristicile de securitate nucleara considerate in calculele tehnice ale instalatiei si barierele existente in calea eliberarilor de materiale radioactive in mediu).

Pentru protejarea populatiei impotriva riscului expunerii la radiatii, in jurul fiecarui reactor s-au stabilit o zona de excludere, cu raza de 1 km si o zona de populatie redusa, cu raza de 2 km.

Pentru o estimare cat mai corecta a impactului functionarii centralei asupra mediului, in perioada 1984 – 1994 a fost derulat programul de monitorizare preoperationala a mediului la CNE Cernavoda. Masurarile efectuate in cadrul acestui program au detectat modificarile de radioactivitate a mediului produse ca urmare a accidentului de la Cernobil din 1986. Incepand cu anul 1990, valorile concentratiilor radionuclizilor in factorii de mediu au revenit la valorile normale de dinainte de 1986.

Centrala nucleara a implementat incepand cu punerea in functiune a Unitatii 1 un program de monitorizare a radioactivitatii mediului, pe baza cerintelor legislatiei nationale si a practicilor validate pe plan international in industria nucleara. In conformitate cu practicile internationale, centrala a construit si si-a dotat propriul Laborator de Control al radioactivitatii Mediului si a stabilit o retea de puncte de prelevare a probelor, si de amplasare a unor statii de monitorizare continua a aerului, in diferite locatii, pe o raza de 30 km in jurul centralei.

Programul de monitorizare de rutina a mediului elaborat la CNE Cernavoda a fost aprobat de catre CNCAN,  in anul 1995, dupa ce a fost auditat de AIEA. Implementarea acestui program a inceput in martie 1996. In perioada 1996 – decembrie 2021, au fost masurate peste 21000 de probe de mediu pentru determinarea concentratiei de radioactivitate.

Tipurile de probe analizate sunt urmatoarele: aer (particule sub forma de aerosoli, iod, vapori de apa), sol, sediment, depuneri atmosferice, probe alimentare (lapte, peste, carne de porc, vita si pui, legume, fructe, oua, cereale) apa de suprafata, apa potabila, apa freatica, apa pluviala, apa de infiltratie. Sunt efectuate analize de spectrometrie gamma, analize alfa/beta globale si analize specifice pentru detectarea tritiului si C-14 prin spectrometrie cu scintilatori lichizi.

De asemenea, pe o arie cu raza de 30 km in jurul centralei a fost stabilita o retea de 62  de puncte de monitorizare cu dozimetre termoluminiscente pentru masurarea dozei gamma.

Probele alimentare pentru analize sunt procurate de la producatori locali sau din pietele agroalimentare din Cernavoda, Seimeni, Medgidia, Satu Nou. Permanent, rezultatele monitorizarii radiologice a mediului sunt comparate cu rezultatele programului de monitorizare preoperationala a mediului desfasurat in perioada 1984 – 1994. Pana in prezent nu au fost detectate modificari ale radioactivitatii mediului in zona orasului Cernavoda fata de perioada anterioara punerii in functiune a Unitatii 1. Laboratorul de Control Mediu al CNE este certificat CNCAN fiind desemnat ca Laborator de Incercari  pentru masuratori de radioactivitate in probe de mediu.

CNE Cernavoda este autorizata sa utilizeze ca apa de racire apa din fluviul Dunarea, via Canal Dunare – Marea Neagra bief I. Apa calda este returnata in Dunare via canal Seimeni sau in Canalul Dunare – Marea Neagra bief II.

IMG_2608

X