Comunicat de presa – Semnarea Memorandumului SNN – CESINA

14 mart.

Comunicat de presa – Semnarea Memorandumului SNN – CESINA

Comunicat de presa

Bucuresti, 14 martie 2018

 

SN Nuclearelectrica SA („SNN”) anunta ca in data de 14 martie 2018 a semnat un Memorandum de Intelegere cu Parteneriatul pentru Cercetare si Educatie pentru Sisteme Nucleare Avansate („CESINA”), reprezentat de Institutul pentru Cercetari Nucleare din cadrul Regiei Autonome pentru Energia Nucleara (”RATEN ICN”).

Semnarea acestui Memorandum are ca scop implicarea ambelor parti semnatare in accelerarea dezvoltarii si a utilizarii tehnologiilor avansate cu emisii scazute de dioxid de carbon, imbunatatirea noilor tehnologii si reducerea costurilor prin coordonarea eforturilor nationale de cercetare, dar si interesul si implicarea SNN in dezvoltarea tehnologiilor nucleare ale viitorului, ca mijloace de utilizare durabila a energiei nucleare in Romania, complementare programului nuclear actual.

„Avand in vedere ca Romania este unul dintre dezvoltatorii de tehnologii avansate nucleare, reactoare de Generatie IV, cum este si proiectul ALFRED, cred ca este benefic pentru intreaga industrie nucleara sa dezvoltam cooperarea, sa utilizam integrat si eficient anii de experienta si cunostintele avansate pentru a beneficia pe termen lung, atat prin eficientizare tehnologica, dar si prin intarirea industriei nationale si sa actionam unit pentru un interes national. Cercetarea si dezvoltarea sunt domenii prioritare pentru orice stat, prin urmare contributia SNN in acest proiect este una benefica, fiind singura entitate cu experienta in punerea in functiune si operarea de reactoare nucleare. Dezvoltarea tehnologiilor avansate reprezinta un avantaj competitiv pentru Romania, iar acest proiect poate fi concretizat prin cooperare la nivelul intregii industrii nucleare.” –Cosmin Ghita, Director General SNN

Acest parteneriat consta in identificarea oportunitatilor de cooperare in programe punctuale, adaptate expertizei si necesitatilor ambelor parti, in dezvoltarea proiectului ALFRED, participarea expertilor SNN la elaborarea planurilor strategice si a actiunilor de implementare prin asigurarea suportului de know-how, schimb de informatii si experienta, colaborare asociata cu dezvoltarea, proiectarea, testarea, licentierea si construirea proiectului ALFRED, dezvoltat de consortiul international FALCON.

“Acordul semnat reprezinta un pas foarte important in crearea capabilitatilor la nivel national necesare pentru realizarea proiectului. Inalta expertiza si experienta existente la SNN in ceea ce priveste autorizarea, proiectarea, punerea in functiune si operarea instalatiilor nucleare aduce o componenta esentiala in activitatea dedicata implementarii proiectului ALFRED. In acelasi timp, intregul proiect asigura oportunitati deosebite pentru industria nucleara care urmeaza sa isi aduca o contributie importanta pentru realizarea infrastructurilor experimentale si a reactorului de demonstratie, creand premisele pentru dezvoltarea industriei nationale intr-un domeniu de inalta tehnologie.”-Constantin Paunoiu, Director RATEN ICN

Memorandul de Intelegere are o perioada de valabilitate de 3 ani de la data semnarii, poate fi prelungit cu acordul partilor si nu implica costuri financiare pentru SNN, avand in vedere contribuitia SNN prin expertiza si specialistii sai.

 

 

 

Despre proiectul ALFRED

 

Proiectul ALFRED, reactorul de demonstratie pentru tehnologia reactoarelor rapide racite cu plumb, este proiectul de referinta in cercetare pentru Romania, pe baza capabilitatilor tehnice existente si experientei Romaniei in domeniul nuclear.

În anul 2013 a fost semnat, la Bucureşti, acordul de formare a consorţiului internaţional FALCON (Fostering ALFRED CONstruction) de către  RATEN ICN, Ansaldo Nucleare şi ENEA. 

Tehnologia LFR (lead fast reactor-reactorul racit cu plumb) este una dintre tehnologiile pe care Uniunea Europeană le susţine pentru dezvoltarea sistemelor nucleare de Generaţie IV.

Avantajele pricipale ale dezvoltarii tehnologiei LFR au in vedere:

-minimizarea cantităţilor de deşeuri radioactive produse;

-utilizarea mult mai eficientă a resurselor de uraniu;

-obţinerea unei eficienţe economice crescute;

-creşterea siguranţei în funcţionare.

Reactoarele de Generatie IV sunt gandite sa utilizeze integral sisteme pasive de securitate nucleara (care nu necesita interventie) si sa garanteze o utilizare eficienta a combustibilului nuclear.

Concret, o astfel de tehnologie de generatie IV, dezvoltata in Romania, argumenteaza complet pozitionarea energiei nucleare ca fiind una care raspunde integral cerintelor de mediu, competitivitatii din piata si imbunatatirii constante a functiilor de securitate nucleara pe termen lung.

ALFRED va avea o putere totală de 300 MWth şi va demonstra caracteristicile aşteptate privind securitatea nucleară, competitivitatea economică şi sustenabilitatea producerii de energie electrică.

ALFRED reprezintă componenta principală a unei infrastructuri de cercetare unice ce urmează a fi construită pe platforma Institutului de Cercetări Nucleare Piteşti-Mioveni. Acest ansamblu, integrat la nivel european cu alte infrastructuri complementare, va asigura instalaţiile experimentale necesare pentru dezvoltarea completă a acestei tehnologii, de la cercetarea şi testarea materialelor, componentelor şi proceselor, până la demonstrarea completă a viabilităţii filierei LFR.

Infrastructura ALFRED va oferi acces tuturor instituţiilor interesate în dezvoltarea sistemelor nucleare inovative de Generaţie IV precum centre de cercetare, universităţi, industrie, utilizatori și autorități de reglementare din ţară şi străinătate.  (Sursa: Ministerul Cercetarii si Inovarii).

 

 

Comments are closed.

X