Energia nucleara post Fukushima

9 mai

Energia nucleara post Fukushima

Intr-o lucrare publicata de profesorul Akira T. Tokuhiro de la Universitatea de Inginerie Nucleara din Idaho, sunt prezentate cateva din primele  lectii tehnice pe care industria nucleara ar trebui in opinia domniei sale  sa le invete din experienta accidentului de la CNE Fukushima:

  1. Este necesara existenta unei camere de comanda de rezerva situata in afara amplasamentului centralei, astfel incat accidentele sa poate fi gestionate partial sau total de la distanta
  2. Este necesara existenta unei surse de alimentare de siguranta, reprezentata de un generator diesel si o baterie, situate la cota minima de 31 de metri  si la o oarecare distanta fata de centrala. Acest lucru este necesar pentru a compensa pierderea alimentarii cu curent electric al centralei ca urmare a actiunii apei (in special tsunami)
  3. Este evident faptul ca bazinul pentru combustibil uzat nu trebuie sa se afle in apropierea reactorului, a vasului de presiune sau a anvelopei.
  4. In acest context, bazinul pentru combustibil uzat trebuie redefinit. Este necesar un nou standard si noi cerinte de proiectare pentru acesta.  Bazinul ar trebui reclasificat  ca ansamblu subcritic cu potentialul de a deveni critic fara un mecanism activ sau pasiv de control. In plus, acesta trebuie sa fie amplasat la o distanta fata de reactor.
  5. Trebuie identificate valvele cheie care actioneaza in cazul activarii sistemului de racire la avarie a miezului reactorului si acessea trebuie transformate in mecanisme non-electrice. Altfel, aceste valve vor avea nevoie de un mecanism secundar de deschidere si inchidere situat la distanta.
  6. Daca se mentine bazinul pentru combustibil uzat in interiorul anvelopei, atunci macaraua de transfer a combustibilului trebuie sa fie proiectata astfel incat sa poata scoate combustibilul in timpul fazei post-accident.  Sau, se impune existenta unui mijloc secundar, precum un brat robotic.
  7. Trebuie sa fie realizata o analiza volumetrica pentru planurile de racire la urgenta astfel incat sa fie intelese limitarile si volumele cat si transferurile de lichide dintr-un volum in altul. Pe amplasament ar trebui sa se patreze recipiente de rezerva umplute cu apa in cazul in care apare nevoia de racire la avarie. Se impune existenta unor capacitati de producere a acidului boric situate in afara amplasamentului. Camera care gazduieste generatoarele diesel trebuie sa fie rezistenta la cutremur cat si la inundatie. Trebuie sa existe generatoare diesel amplasate la distanta care sa aiba acces la rezervoare de alimentare situate de asemenea la distanta.
  8. Pentru centralele nucleare situate in zone seismice,trebuie sa ne asiguram ca sunt minimizate conexiunile dintre circuitele prin care se circula/curg lichide contaminate.
  9. Se propune infiintarea unei organizatii internationale pentru primul raspuns in caz de accident si a unei celule de criza. Industria nucleara nu poate astepta 3 saptamani pentru o implicare internationala.
  10. Ar trebui sa ne orientam activitatea spre o armonizare a standardelor internationale in ceea ce priveste nivelurile de radioactivitate si expunerea la radiatii pentru public. De asemenea, ar trebui sa existe o definitie unanim acceptata pentru zona de evacuare.
  11. In caz de urgenta sau criza, trebuie sa existe drumuri de acces mai largi la si de la centrala. Drumurile trebuie curatate de deramaturi astfel incat camioanele mari sa poata patrunde ca prim raspuns si in faza de dupa accident. Pentru centralele amplasate langa ape curgatoare, trebuie sa existe mijloace de transport si infrastructura maritima sau fluviala pentru a ajunge la centrala

Comments are closed.

X