Fabrica de Combustibil Nuclear Pitesti a fabricat fasciculul cu numarul 160.000

7 nov.

Fabrica de Combustibil Nuclear Pitesti a fabricat fasciculul cu numarul 160.000

Bucuresti, 07 noiembrie 2016

 

Comunicat de presa

 

Fabrica de Combustibil Nuclear Pitesti a fabricat fasciculul cu numarul 160.000

 

 

SN Nuclearelectrica SA informeaza ca astazi, 07.11.2016, sucursala sa, Fabrica de Combustibil Nuclear Pitesti, a fabricat fasciculul de combustibil cu numarul  160.000.

Productia de combustibil nuclear de tip CANDU a inceput in anul 1980, prin punerea in functiune a statiei pilot ca sectie de combustibil in cadrul Institutului de Cercetari Nucleare (ICN) Pitesti. Separarea Fabricii de Combustibil Nuclear ca entitate distincta s-a facut in anul 1992.

În cei 24 ani de la primirea autorizației de furnizor de combustibil nuclear pentru reactori de tip Candu 6 din partea AECL și Zircatec Precision Industries Inc. Canada, Fabrica de Combustibil Nuclear a inregistrat  o ratǎ de defectare a fasciculelor de combustibil cu mult sub limita minimǎ admisǎ de Autoritatea de Proiectare a Sistemului CANDU (AECL), fapt confirmat de datele de operare si productie ale CNE Cernavoda, beneficiarul direct al productiei de la FCN Pitesti.

Prin arderea celor 160.000 de fascicule de combustibil nuclear se produce o cantitate de energie electrică de 178,4 TWh.

Aceeași cantitate de energie electrică poate fi obținută în centralele clasice prin arderea a 355 milioane de tone cărbune brun, 177,6 milioane tone huilă energetică sau 50,7 milioane de tone de pacură.

Produsele  şi serviciile furnizate de FCN îndeplinesc cerinţele de calitate cerute de client, în condiţii de conformitate cu cerinţele de protecţie a mediului înconjurǎtor, de siguranţǎ nuclearǎ  şi  sǎnǎtate şi securitate în muncǎ.

Prin combustibilul nuclear produs la FCN Piteşti şi folosit în cele două unități de la Cernavodǎ, SN Nucleaelectrica SA asigurǎ 20% din producţia totalǎ de electricitate a ţǎrii.

Daniela Lulache

Director General

Comments are closed.

X