CNE Cernavoda – in topul centralelor nucleare din lume

6 mart.

CNE Cernavoda – in topul centralelor nucleare din lume

COMUNICAT DE PRESA

 

CNE Cernavoda – in topul centralelor nucleare din lume

Bucuresti, 02 martie 2012

Evaluarile WANO si statisticile internationale la nivelul lunii ianuarie 2012, realizate pe baza rezultatelor CNE Cernavoda, plaseaza Unitatea 1 – CNE Cernavoda  pe pozitia 3 in topul unitatilor nucleare la nivel global, cu un coeficient de utilizare a puterii instalate mediat pe trei ani (2009-2011) de 96.27%.

De asemenea, Unitatea 1 a CNE Cernavoda a realizat la sfarsitul lunii ianuarie 2012 un factor de capacitate de 90%, aferent intregii perioade  de exploatare comerciala (1996-2011), cu 10% peste valoarea prevazuta in proiect.

In topul unitatilor nucleare din Europa, Unitatea 1 se plaseaza pe locul 1 si Unitatea 2 pe locul 9. Unitatea 2 de la CNE Cernavoda urmareste indeaproape performantele Unitatii 1, ceea ce demonstreaza ca CNE Cernavoda obtine rezultate sustinute pe termen lung.

Mesajul Preşedintelui CANDU Owners Group, din publicatia lunara nr. 17/ Februarie 2012, confirmă rezultatele CNE Cernavodă, cităm: „Această ediţie a publicaţiei conţine o trecere în revistă a performanţelor anului 2011 în ceea ce priveşte Factorul de Capacitate al centralelor CANDU. Unitatea 1 a CNE Cernavodă continuă să fie pe locul I, cu un factor de capacitate de 99,7%, urmată îndeaproape de Unitatea 2 Wolsung Coreea şi Unitatea 4 Darlington Canada.”

De menţionat că şi in anul anterior (2009), an fără oprire programată, Unitatea 1 s-a situat tot pe locul 1 între unităţile CANDU, cu un Factor de Capacitate de 100,1%.

De la inceperea exploatarii comerciale si pana la sfarsitul lunii ianuarie 2012, CNE Cernavoda cu cele doua unitati in operare a livrat o cantitate de 108.836.543 MWh in Sistemul Energetic National, asigurand astfel aproximativ 20% din consumul national de electricitate.

Aceste rezultate s-au obtinut in conditii de securitate pentru populatie, mediu si personalul centralei. Astfel, nu s-a inregistrat nici un eveniment de deversare in mediu de substante periculoase, iar doza colectiva inregistrata la CNE Cernavoda se situeaza considerabil sub valorile medii multianuale intregistrate la nivel mondial pentru centralele de acelasi tip.

Biroul de Presa

SN Nuclearelectrica SA

Comments are closed.

X