Comunicat de presa referitor la nivelul Dunarii

15 sept.

Comunicat de presa referitor la nivelul Dunarii

În ultima perioadă nivelul fluviului Dunărea a scăzut determinând scăderea nivelului apei în bazinul de aspiraţii al apei de răcire necesara functionarii Unitatilor 1 si 2 de la CNE Cernavoda.

In prezent, nivelul apei din bazinul de aspiratie este de 3 mdMB fata de nivelul mediu de 4,5-5 mdMB, etalonul de masura fiind nivelul Marii Baltice.

Prognoza hidrologică realizată şi transmisă prompt de către Institutul Naţional  de Hidrologie  indică scăderea în continuare a nivelului apei Dunării.

In astfel de conditii, SN Nuclearelectrica SA monitorizeaza cu atentie evolutia nivelului fluviului Dunarea si in functie de valorile din Bazinul de aspiratie, se pot adopta  urmatoarele decizii:

–  Oprirea unei unitati  atunci cand nivelul ajunge la 2,50 mdMB

– Oprirea celei de-a doua unitati atunci cand nivelul ajunge la 2,35 mdMB.

In cazul opririi uneia sau ambelor Unitati, exista totusi suficienta apa in bazinul de aspiratie incat sa se poata asigura racirea reactoarelor pentru care se utilizeaza pompe speciale cu inaltimea de aspiratie mult mai joasa, in jur de 1,4 mdMB.

In prezent CNE Cernavodă funcţionează la parametrii normali, asigurându-se debitul de apă de răcire necesar.

Situaţia actuală este comparabilă cu cea din anul 2003, când în mod conservativ a fost oprită Unitatea 1 – CNE Cernavodă fără evenimente negative din punct de vedere al securităţii nucleare.

Asigurăm populaţia că funcţionarea CNE Cernavodă se realizează în condiţii normale respectând cerinţele de securitate nucleară.

Comments are closed.

X