SN Nuclearelectrica SA anunta o noua performanta realizata de Unitatea 1 de la CNE Cernavoda

30 apr.

SN Nuclearelectrica SA anunta o noua performanta realizata de Unitatea 1 de la CNE Cernavoda

Astazi, 30 aprilie 2009, Unitatea 1 de la  CNE Cernavoda a reeditat recordul celor 300 zile de functionare continua. Precizam ca unitatile nucleare de la Cernavoda nu numai ca au durate mari de functionare neintrerupta, dar sunt exploatate, practic, in permananta la puterea nominala.
Acest rezultat remarcabil, care plaseaza Unitatea 1 in randul unitatilor nucleare de top si reprezinta o contribuite esentiala la securitatea alimentarii cu energie a tarii, a fost realizat acordand prioritate absoluta securitatii nucleare, protectiei mediului, personalului si populatiei, exploatand Unitatea 1 in concordanta cu cerintele din autorizatiile de functionare acordate de autoritatea de reglementare CNCAN, respectand toate principiile si regulile impuse atat de reglementarile nationale cat si de ghidurile si recomandarile internationale.
Sunt de mentionat de asemenea pozitiile fruntase pe care cele doua unitati nucleare de la Cernavoda le ocupa la 31.12.2008 printre cele 424 de reactoare energetice din lume din punct de vedere al factorului de sarcina inregistrat pe toata durata de viata: Unitatea 1 – locul 43 cu un factor de sarcina de 84,6% si respectiv locul 11 cu 89,3% ocupat de Unitatea 2.
Intr-un clasament al valorilor medii pe tara a  factorului  de sarcina, calculat pe intreaga durata de viata a reactoarelor, publicat de cunoscuta revista Nuclear Engineering International (aprilie2009), Romania cu cele doua reactoare de la CNE Cernavoda, inregistreaza valoarea de 87.0%, cea mai ridicata valoare intre cele 28 de  tari care exploateaza reactoare energetice cuprinse in clasament (lipsesc China, Slovacia, Ucraina). 
Centrala nuclearoelectrica de la  Cernavoda asigura in mod constant in sistemul energetic national aproximativ 18% din din totalul energiei produse in tara la un pret competitiv, demonstrand ca este un producator sigur, pe care sistemul energetic se poate baza.
Prin performantele realizate, CNE Cernavoda constituie o centrala model de excelenta care confirma ca pentru Romania energetica nucleara reprezinta una din cele mai bune optiuni de producere industriala a energiei electrice.

Comments are closed.

X